Een witte, gladde binnenkant? Honingraat structuur? Of juist bobbeltjes die ervoor zorgen dat het vlees goed gaar bakt in zijn eigen sappen. Dit gaat natuurlijk over het uiterlijk van een keramische pannenset. Bakken met een keramische pannenset met bobbeltjes op de bodem kan overigens goed zonder boter of olie. Bovendien kunnen keramische pannen goed hitte verdragen, tot wel 450 graden. Hierdoor zijn ze een stuk duurzamer dan normale pannen, omdat verbranding niet voorkomt.

Een keramische wokpan kent dezelfde voordelen. Waar moet je dan nog meer op letten bij de aanschaf van een keramische wokpan? Kies je voor een zwaardere wokpan, overweeg dan een extra handvat bij de pan te kopen. Een goed formaat keramische wokpan is 28 tot 30 cm in diameter en kies voor een platte bodem wanneer je de pan op inductie gebruikt. En nu? Nu de keuken in!

Waarom kies je voor een keramische pannenset?
Vaak is een keramische pannenset geschikt voor alle warmtebronnen, dus zowel voor gas, elektrisch, keramisch als voor inductie. Een keramische wokpan wordt daarom ook wel eens een inductiepan genoemd. Omdat keramische pannen geen teflon bevatten, komen er geen giftige stoffen vrij. Bovendien zorgt de gladde laag die in de keramische wokpan zit ervoor dat je olie en boter achterwege kunt laten.

Daarnaast is een keramische pannenset gemakkelijk schoon te maken aangezien vlees niet aanbakt en de binnenkant snel schoon wordt door de gladheid van de pan. Het produceren van een keramische wokpan is milieubewuster, aangezien het productieproces duurzamer verloopt dan bij andere pannen. De bodem van een keramische pannenset heeft geen hotspots, waardoor de warmte goed over de pan wordt verdeeld met een optimaal kookresultaat.

De keramische wokpan: Een gezonde keuze
Gezonde keuzes maken? Milieubewust leven? Klinkt goed hè! De manier waarop je je eten bereidt heeft daar een enorme invloed op. Wist je dat 70% van alle koks en kokkinnen een pan met een antiaanbaklaag gebruikt in de keuken? Deze pannen zijn gemaakt van teflon. Teflon heeft de nare eigenschap dat er bij hoge temperaturen een giftige stof vrijkomt genaamd PFOA. Een keramische wokpan biedt hier uitkomst. Want wist je dat deze gassen zijn dodelijk voor kleine huisdieren, waaronder vogels, en zéér slecht voor de mens. Een andere nare eigenschap van niet-keramische pannen is dat er na een tijdje stukjes teflon los kunnen komen bij een oudere/versleten pan. Ook niet zo best voor de gezondheid.

Tips voor het gebruik van een keramische pannenset
– Kook met een keramische wokpan op een matig tot laag vuur: De meeste keramische woks hebben een betere warmtegeleiding dan teflon. De keramische laag verspreidt de warmte effectief en snel, waardoor je op lagere temperaturen kookt.
– Gebruik bij voorkeur geen metalen keukengerei wanneer je kookt met een keramische pannenset, maar liever siliconen of houten keukengerei om mee te roeren of bij het serveren van het eten.
– Was een keramische wokpan met de hand af: Om de binnenkant te reinigen heb je enkel een zacht sopje en een zachte spons of vaatdoek nodig.

Eet smakelijk!